marți, 8 iulie 2014

Intoleranta la gluten, un semn ca organismul uman nu e adaptat la cereale

Marea interdictie in cazul dietei Paleo (si cea mai comentata) este cea la cereale. Paine, fainoase si de regula toate alimentele care contin gluten sunt cele care ingrasa, dar aduc cu sine si tot felul de boli. Numarul cazurilor de celiachie (boala intolerantei la gluten) este dovada ca organismul uman nu este adaptat la consumul de paine. Iata si motivele pentru care glutenul si cerealele sunt nocive pentru organism.


Orice cura de dezintoxicare sau dieta de slabire incepe cu scoaterea cerealelelor, zaharului si fainoaselor din alimentatie. In hranirea bebelusilor se evita, pana la 2 ani, introducerea cerealelor in alimentatie sau se recomanda "cerealele fara gluten".

Din pacate pentru "painea noastra cea de toate zilele", dovezi stiintifice si experiente personale de toate felurile demonstreaza cat de nocive sunt cerealele. Singurele beneficii sunt date de un mic aport de proteine (glutenul) si fibre (legumele si plantele cu frunze au si mai multe fibre decat cerealele si produsele din cerale).

Si totusi, in aceste conditii, cei care vand cereale continua sa le laude ca alimentul perfect pentru micul dejun! Gresit. Oricum cerealele expandate, fulgii si alte asemenea minuni din ziua de astazi sunt pline si de zahar, primul mare pacalici din alimentatie.

Pacat ca avem atatea cutume culturale, atatia afaceristi fara scrupule, atatea industrii care ne distrug permanent organismul si planeta.... dar ne este greu sa trecem de propriile prejudecati, pentru a vedea adevarul. Dar sa revenim.

Ce trebuie sa stim despre gluten?

Chiar si persoanele care nu sufera de intoleranta la gluten cauta sa il evite, in diete sau in curele de detoxfiere a organismului, de cate ori vor sa slabeasca sau sa puna masa musculara in loc de grasime.

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste, in mod normal, in grau si alte cereale, precum orzul si secara. Dar oriunde este faina, cum ar fi in sosurile pentru salate vandute in comert, exista gluten. Glutenul este un agent de ingrosare si prin urmare este folosit intr-o serie de produse alimentare sau nu.

"Glutenul denumește proteinele conținute în grâu, orz, ovăz, secară, alac și hibrizii acestora. Proteinele acestor cereale sunt toxice pentru persoanele care au dezvoltat această intoleranță alimentară. Restul cerealelor (porumb și orez), precum și pseudocerealele teff, hrișcă, quinoa etc., nu sunt toxice pentru organismul uman afectat.

Organismul persoanei cu intoleranță se apǎră de gluten prin formare de anticorpi. Dar celiachia nu se vindecă, iar  boala odată apărută rămâne pe toată durata vieții. Pot dispărea în timp doar anticorpii și simptomele bolii, care însă reapar atunci când se consumă iar cereale cu gluten toxic, care sunt interzise. Tratamentul și evoluția bolii presupun evitarea totală a glutenului și înlocuirea cerealelor cu gluten prin produse fabricate din cereale fără gluten toxic, la care se adaugă aditivi alimentari capabili să înlocuiască proprietatea de liant al glutenului." (Conform Wikipedia)

La nivel mondial, studiile arata ca celiachia afecteaza un om dintr-o suta.
1 din 3 români are intoleranţă la gluten, conform statisticilor YorkTest realizate în România

Citeste mai mult: adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/cat-benefic-mancam-gluten-1_50aeaf457c42d5a6639f1609/index.html
Conform altor studii, 1 din 3 romani are intoleranta la gluten (YorkTest, via Adevarul)

Cel mai simplu plan de detoxifiere cu dieta paleo

(daca suferi de o afectiune grava sau cronica ori daca stii ca ai probleme cu rinichii consulta in prelabil medicul sau un nutritionist, pentru un plan alimentar amanuntit)

Nu trebuie sa crezi tot ce iti spun altii, dar poti testa pe propriul tau organism cum te simti dupa doua spatamani fara cereale.
Incearca o cura de detoxfiere timp de doua saptamani, timp in care sa scoti din alimentatie
- tot ceea e inseamna cereale si sursa de gluten - paine, fainoase, paste, grau, porumb
- zaharul (atentie la indulcitorii pe baza de porumb!)
- lactatele
- alcoolul (mai ales berea si bauturile din cereale).

Nu uita ca glutenul este o proteina, asadar ai nevoie de proteine - in afara de carnea de toate felurile, daca ai de unde face rost de vanat ar fi chiar mai bine, poti opta pentru peste si fructe de mare de 2-3 ori pe saptamana.

Surse vegetale de proteine: Ciuperci, caju, nuci, migdale, spirulina si chlorella, spanac, plante cu frunze verzi, mazare. Quinoa (Chenopodium) este o exceptie, ea fiind cea mai veche cereala din lume si inrudita cu alte chenopode precum spanacul.

Incepe o dieta paleo, adica legume, fructe, carne, peste, nuci si seminte, cu sucuri de fructe si, desigur, multa apa plata. Nu uita ca stramosii nostri mergeau mult, alergau si vanau, asa cu fa plimbari lungi, zilnice, pe cat poti, inoata sau mergi cu bicicleta. Dupa doua saptamani, daca faci si 2 zile pe saptamana exercitii de forta, constata si singur/a cum arati si cum te simti, daca gandesti mai limpede si ai energie.


Apoi poti reveni la stilul tau de viata obisnuit, daca intr-adevar nu poti renunta la bere, pizza si paste, cu sosuri lungi in care sa inmoi painea... Dar eu stiu ca deja vei pastra amintirea a ceea ce ai fost si ai mai putea sa devii. Revino sa imi scrii aici cum a mers.

Tu ce iti doresti sa fii, o oaie sau un leu?

Foto © | Dreamstime Stock Photos




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu