luni, 3 februarie 2014

Paleodieta, principiile stilului de viata

Paleo Dieta s-a bucurat de un mare succes in Statele Unite, transformand mentalitatile si viata multor oameni, carora le-a readus atat silueta, cat si un stil de viata sanatos. Parintele Paleodietei este considerat doctorul american Loren Cordain, fondatorul Institutului de Nutritie Paleolitica. Ulterior, au fost publicate o serie de carti despre acest stil de alimentatie, iar o serie de adepti ai teoriilor lui Cordain au publicat la randul lor studii si programe nutritionale si de stil viata Paleo. Intelegerea conceptului este importanta.

Foto cbc.ca, intr-un material care declara ca invingatoare chiar dieta paleo

Pe scurt, dieta Paleo consta  într-o alimentatie cu conţinut de carbohidrati cat mai redus, fara cereale si cu cat mai putine lactate. Dar hrana oamenilor din preistorie era variata. Proportia ideala in alimentatie ar fi ca o treime din sursele de calorii sa provina din produse de origine animale (oua, carne de peste si fructe de mare, carne de vanat, si niciodata de la animale crescute departe de lumina soarelui sau cu cereale), o treime fructe si legume crude, iar o treime legume preparate termic. Si modul de a gati - copt acoperit, fiert, fript la foc deschis - conteaza. 
Problemele de sanatate au aparut cand oamenii au constatat ca cerealele le asigura toate caloriile de care aveau nevoie. Ocupand loc putin, putand fi cultivate si multiplicate  fara prea multe riscuri si cu multe calorii, cerealele si leguminoasele, care erau si surse de proteine, de genul soiei sau fasolei, au fost salvarea de la foamete a omenirii... si prilej de inmultire. Se estimeaza ca din perioada agriculturii omul si-a dublat cantitatea de calorii din alimentatie. 

Desi i se mai spune dieta omului cavernelor, viata "de pestera" este doar reperul care sa te faca sa te gandesti la felul in care mancau oamenii acum 40.000 de ani. Aceasta deoarece premisele stabilite in organismele noastre in urma a milenii intregi de evolutie sunt inca active in genele noastre. Diferenta intre genomul omului modern si cel al omului din Paleolitic este foarte mica, de numai 0,02%. Avem aproape aceleasi gene, deci functionam la fel. 

Cei ce contrazic dieta paleo, sustin ca stramosii nostri traiau mai putin decat noi. Dar aceasta din cauza ca nu descoperisera inca microscoapele, chimia, virusii, nu inventasera medicina si tratamentele pentru oase, accidente si boli. In schimb, erau mai inalti si mai musculosi, mai supli si mai rezistenti la mediu decat suntem noi astăzi. Astazi, cunoscand toate acestea si avand la indemana mijloace sa luptam bolile vechimii, putem preveni si bolile moderne. Respectandu-ne genele putem sa ne prelungim viata si sa evitam riscurile. 

Dar Paleo Diet nu este doar o noua dieta, ci un concept alimentar si de stil de viata
Acesta presupune atat supravegeherea modului in care mancam, cat si felul in care o facem. Gatitul ocupa un loc important in atitudinea fata de hrana. Conteaza apoi si cata miscare facem sau cat timp acordam activitatilor recreative si muncii. Hainele pe care le imbracam ar trebui sa fie confortabile si comode, din materiale naturale, iar talpile pantofilor joase (pentru ca nu putem umbla desculti). Miscarea fizica ar trebui sa fie mai degraba de tipul alergarilor usoare, cataratului sau inotului, alergatului sau vaslitului, si mai putin de tip repetitiv, cum sunt cele facute cand tragem de greutati, la sala. 

De asemenea, nu trebuie sa mancam pana la refuz, asa cum adesea omul modern este tentat sa o faca. De altfel, o serie de principii alimentare, mai vechi si mai noi, ne spun ca ridicarea de la masa inainte de a avea senzatia de satietate garanteaza longevitatea. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu