marți, 30 octombrie 2018

De ce dieta Keto este mai bună pentru slăbit decât alte diete?


Timp de zeci de ani, o mare parte dintre dietele noastre s-au axat pe calcularea aportului caloric, iar dacă voiam să slăbim nutriționiștii ne recomandau reducerea caloriilor.



Dieta ketogenică și-a câștigat faima datorită eficacității sale în materie de slăbit. Bogată în grăsimi, cu conținut scăzut de carbohidrați, această dietă se bazează pe cetoză - o stare metabolică cu niveluri moderate de cetone în sânge. Ideea ei de bază este eliminarea carbohidraților, iar pierderea în greutate rezultată apare ca urmare a arderii grăsimilor corporale, prin tranformarea lor în cetone pentru energie.

Să explorăm de ce ar trebui să acorzi mai multă atenție tipurilor de alimente consumate, în loc să socotești cifrele de pe etichete, în strădania de a nu depăși un anumit număr de calorii pe zi.

Sunt toate caloriile create egale?

Întrebarea aceasta a declanșat mult timp dezbateri fierbinți în cercurile științifice. Prima lege a termodinamicii (sau legea conservării energiei) afirmă că energia nu poate fi creată sau distrusă. Când se aplică la controlul greutății, această lege se traduce în formula de bază:

creșterea în greutate = energia (caloriile) ingerată – energia / caloriile pe care le consumăm

Această opinie tradițională susținea că mâncarea ingerată nu are importanță. Pentru cercetătorii de atunci, o calorie era doar o calorie. Pentru a pierde în greutate, ei credeau că este suficient să creezi un deficit de calorii, fie mâncând mai puțin, fie arzând mai mult. Evident, pentru a câștiga în greutate, era suficient, credeau ei, să crești aportul de calorii.



Astăzi, savanții recunosc că, da, caloriile au importanța lor, dar mai mult contează tipul de alimente consumate. Pentru a procesa și a stoca proteine ​​este nevoie de mai multă energie decât pentru a procesa carbohidrații sau grăsimile: acest lucru se numește efectul termic al alimentelor. Pe scurt, cineva poate să ardă mai multă energie consumând proteine, deoarece organsimul cheltuiește mai multă energie pentru a procesa proteinele. Un studiu1 din 2002 a arătat că după mesele bogate în proteine se cheltuiește de două ori mai multă energie decât după cele dintr-o dietă bogată în carbohidrați, cu conținut scăzut de grăsimi.

Un alt studiu2 a trei diete în care diferea compoziția macronutrienților (carbohidrați, grăsimi, proteine) și efectele pe care le aveau acestea. Astfel, au ajuns la concluzia că orice pierdere în greutate determină scăderea consumului de energie în repaus (rata metabolică), ceea ce explică de ce majoritatea oamenilor revin la greutatea anterioară în scurt timp de la începerea dietei predispune la revenirea în greutate. Rezultatele studiului au aratat însă că dieta în care se consumau puțini carbohidrați, dar mai multe proteine, a avut cel mai mic efect asupra ratei metabolismului.

Pierderea energiei prin efectul termic al alimentelor este în concordanță cu a doua lege a termodinamicii, care afirmă că o anumită energie este întotdeauna pierdută în orice reacție chimică. Ideea că "o calorie este o calorie" sfidează această lege.3

Cum sunt folosite caloriile de către corp

Rata metabolică în timpul repaosului – numărul de calorii de care este nevoie pentru menținerea corpului în repaos
Activitatea fizică – orice mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici care cer o cheltuială de energie
Efectul termic al alimentației - Cantitatea de energie necesară pentru a digera și procesa hrana abia ingerată


Modificările hormonale asociate diferitelor tipuri de alimente sunt, de asemenea, importante. Dietele bogate în carbohidrați provoacă o secreție crescută de insulină, ceea ce înseamnă niveluri ridicate ale insulinei, adică o depozitare a grăsimilor. Insulina scăzută favorizează arderea grăsimilor.4,5

Tipul de alimente consumate contează. Așadar, iată de ce ți se spune mereu să stai departe de alimentele procesate, de cele cu amidon rafinat și de cele cu de zahar adaugat.



Creierul nostru, mai precis sistemul limbic, este însă responsabil de o reală dependență  de alimentele procesate și amidonurile rafinate. Dar organismul nostru poate reseta această adicție. De exemplu, circuitele de exerciții aerobice s-au dovedit a suprima în mod semnificativ apetitul și foamea, în timp ce creștea sentimentul de plenitudine. Explicația? Exrecițiile fizice sporesc sensibilitatea la insulină, ceea ce duce la scăderea secreției de insulină. Iar mai puțină insulină ajută organismul să favorizeze arderea grăsimilor.

Așadar, compoziția în macronutrienți a alimentelor este la fel de importantă ca și caloriile. Alimentele au efecte metabolice și hormonale substanțial diferite asupra organismului.

Dieta Keto și pierderea în greutate

O dieta bogată în grăsimi poate duce la pierderea în greutate? Deși pare ciudat, o statistică a 13 studii controlate a demonstrat că persoanele incluse într-un program de dietă ketogenică au pierdut în mod semnificativ mai multă greutate decât persoanele cu diete cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, că și-au menținut greutatea timp de 12 luni sau mai mult. Mai recent, diabetici de tip 2 au pierdut 12% din greutatea corporală după un an în cetoza indusă de dietă.

Dar cum de este dieta keto atât de eficientă la promovarea pierderii majore în greutate?


Există două teorii:

Teoria 1. Avantajul metabolic
Conform unei ipoteze, dietele cu conținut scăzut de carbohidrați au un "avantaj metabolic" distinct față de alimentațile cu mai mulți carbohidrați, atunci când cantitatea de calorii consumate este aceeași.3

Acest avantaj metabolic este, în esență, o creștere a consumului de energie (calorii). Factorii care pot justifica această rată mai mare de ardere de calorii includ:

- Consumul mai mare de energie, asociat cu efectul termic ridicat al proteinelor. Când aportul de carbohidrați este scăzut, proteina este utilizată pentru a se obține glucoză, printr-un proces numit gluconeogeneză. Costul energiei pentru acest lucru este estimat a fi între 400 și 600 de calorii pe zi. Iar asta nu prin sport, ci printr-o simplă schimbare a dietei.

- Capacitatea sporită de ardere a grăsimilor. Cetoza dublează rata de ardere a grăsimilor, în comparație cu o dietă bogată în carbohidrați. În plus, nivelurile mai scăzute ale insulinei declanșează arderea grăsimilor, reduc depozitarea grăsimilor și măresc masa slabă.

Teoria 2. Suprimarea apetitului
Un efect comun al dietei ketogenice este suprimarea poftei de mâncare. Acest sentiment de plenitudine, asociat cetozei, poate fi legat de aportul mai mare de proteine ​​și grăsimi.

Cetoza suprimă ghrelinul - un hormon care determină senzația de foame, în timp ce nivelurile ridicate ale beta-hidroxibutiratului de cetonă pot acționa direct ca un semnal de sațietate. Cetoza exogenă indusă de HVMN Ketone, o băutură dietetică, scade și apetitul și ghrelinul.

În timp ce atât suprimarea poftei de mâncare, cât și creșterea cheltuielilor cu energia joacă probabil un rol în scăderea scăderii în greutate, acestea nu pot acționa întotdeauna independent. De exemplu, creșterea temperaturii corporale care rezultă din costul energetic mai mare al consumului de proteine ​​ se traduce tot în starea de sațietate


Ar trebui să numeri caloriile atunci când te apuci de o dietă Keto?

Este vorba mai mult despre tipul de calorii decât despre cantitatea acestora.
Chestiunile legate de metabolismul pe termen lung, cum ar fi rezistența la insulină, nu au fost rezolvate cu dietele care puneau accent pe numărarea caloriilor. Această abordare tradițională a numărării caloriilor a fost folosită timp de decenii, dar rata obezității continuă să crească în toată lumea. Majoritatea persoanelor supraponderale nu sunt în măsură să piardă în greutate sau să se păstreze în formă.

Numărarea caloriilor are unele beneficii. Poate fi utilă și în cetoză, la persoanele care încă nu obțin rezultate. Dar cei la care nu funcționează Keto probabil consumă în necunoștință de cauză prea multe grăsimi, cum ar fi uleiul de cocos, pentru a crește cetonele. Numărarea caloriilor le-ar putea oferi o unealtă prin care să verifice dimensiunile porțiunilor normale.



În general, controlul strict al caloriilor nu este necesar în dieta ketogenică. Dieta Keto este concepută în concordanță cu alimentele pe care am fost proiectați genetic să le consumăm. Timp de mii de ani, strâmoșii noștri au avut o dietă scăzută în carbohidrați, amidon, zaharuri, dar au folosit proteinele și grăsimile, împreună cu legume bogate în fibre, verdețuri, nuci și fructe de sezon.

Proteinele și grăsimile ajută la obținerea stării de sațietate și ajută la controlul glicemiei, pentru a reduce pofta de mâncare. Rata metabolică crește într-o oarecare măsură, deoarece corpul elimină excesul de grăsime. Pe măsura ce organismul cuiva este mai adaptat la cetoză, caloriile sunt arse la un nivel mai inalt. Nivelurile ridicate de cetone (beta-hidroxibutirat) reduc chiar inflamația, indiferent dacă sunt introduse endogen, prin dietă, sau exogen, prin aport nutritiv, precum Ketone HVMN.

Greutatea corporală se autoreglează pe dieta Keto. Aceasta este cea mai bună abordare a reducerii obezității, precum și a tulburărilor asociate, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare.

Foto: Pixabay

Articol preluat de pe site-ul HVMN, unde puteți găsi mai multe informații

Referințe: 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu